Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

САОПШТЕЊЕ: Презентовано Упутство о начину издавања лијека Бупренорфин корисницима лијека у јавним здравственим установама

САОПШТЕЊЕ: Презентовано Упутство о начину издавања лијека Бупренорфин корисницима лијека у јавним здравственим установама
Датум објаве: 09.05.2017 15:54 | Аутор: Министарство здравља / Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Министарство здравља донијело је Упутство о начину издавања лијека Бупренорфин, корисницима лијека у ЈЗУ, чија је примјена ступила на снагу у понедјељак 08.05.2017.године, јер је досадашњи начин прописивања и издавања лијека довео до енормне потрошње овог лијека и нерационалног трошења буџетских средстава.
Генерална директорица директората за здравствену заштиту у Министарству здравља, др Алма Хајдарпашић Дрешевић, на конференцији за новинаре појаснила је процедуру издавања овог лијека, која је дефинисана Упутством.
Како је истакла др Хајдарпашић Дрешевић, лијек Бупренорфин, више неће прописивати изабрани доктор на љекарски рецепт, нити се може подизати у Монтефармовим апотекама, како је то до сада био случај, већ ће се корисницима давати директно у здравственим установама и под надзором здравственог радника.
Упутством се, према њеним ријечима, прописује да се Бупренорфин дистрибуира искључиво здравственим установама које се баве лијечењем зависника-домовима здравља, који у саставу центара за ментално здравље имају метадонске центре и психијатријске амбуланте, као и у установама секундарног нивоа здравствене заштите (ЈЗУ Специјална болница за психијатрију Доброта и психијатсријска одјељења општих болница Никшић и Бијело Поље) и терцијарног нивоа здравствене заштите (Психијатријска клиника КЦЦГ).
- По том упутству лијек прописује искључиво специјалиста психијатар и корисник се са специјалистичким извјештајем упућује у центре за супституцију, у оквиру здравствених установа, гдје ће се одобрена доза лијека директно давати кориснику, уз надзор обученог медицинског радника.Корисник је дужан да уз идентификациони документ приложи и извјештај психијатра који не смије бити старији од мјесец. Лијек Бупренорфин набављаће ЗУ Апотеке Црне Горе 'Монтефарм', у количини која је неопходна за потребе здравствених установа. Здравствене установе које ће добијати лијек дужне су да воде уредну евиденцији о количини издатог или датог лијека за сваког корисника и недељно податке достављају Министарству здравља, Фонду за здравствено осигурање и Монтефарму, ради контроле броја корисника и потрошње лијека, објаснила је др Хајдарпашић Дрешевић.
Она је навела да је према подацима достављеним из „Монтефарма“, у периоду од 01.01.до 21.04.2016. издато у апотеци 3514 кутија лијека а у истом период ове године(01.01.до 21.04.2017) издато 13 874 кутије овог лијека што је повећање од скоро 400%. Исто тако, број издатих кутија у 2017 се повећава из мјесеца у мјесец,тако да је у јануару 2017. год. издато 3322 кутије, а у марту 2017. 4074 кутије, што је повећање за 22,64%. Такође, број пацијената који користи овај лијек се повећао у новембру у односу на јун 2016. године за 151%, односно просјечно мјесечно увођено је 30 нових пацијената у коришћење ове терапије. Укупно повећање броја корисника од 2015. године када је било 208 порастао је у 2016. години на 759. Финансијски издатак посљедњих шест мјесеци 2015. године је био за овај лијек износио је 19.223,70 еура,а у 2016. години (без децембра) укупно 329.555,32 еура.

Упутство о начину издавања лијека Бупренорфин корисницима лијека у јавним здравственим установама