Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Prezentovano Uputstvo o načinu izdavanja lijeka Buprenorfin korisnicima lijeka u javnim zdravstvenim ustanovama

SAOPŠTENJE: Prezentovano Uputstvo o načinu izdavanja lijeka Buprenorfin korisnicima lijeka u javnim zdravstvenim ustanovama
Datum objave: 09.05.2017 15:54 | Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Ministarstvo zdravlja donijelo je Uputstvo o načinu izdavanja lijeka Buprenorfin, korisnicima lijeka u JZU, čija je primjena stupila na snagu u ponedjeljak 08.05.2017.godine, jer je dosadašnji način propisivanja i izdavanja lijeka doveo do enormne potrošnje ovog lijeka i neracionalnog trošenja budžetskih sredstava.
Generalna direktorica direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, dr Alma Hajdarpašić Drešević, na konferenciji za novinare pojasnila je proceduru izdavanja ovog lijeka, koja je definisana Uputstvom.
Kako je istakla dr Hajdarpašić Drešević, lijek Buprenorfin, više neće propisivati izabrani doktor na ljekarski recept, niti se može podizati u Montefarmovim apotekama, kako je to do sada bio slučaj, već će se korisnicima davati direktno u zdravstvenim ustanovama i pod nadzorom zdravstvenog radnika.
Uputstvom se, prema njenim riječima, propisuje da se Buprenorfin distribuira isključivo zdravstvenim ustanovama koje se bave liječenjem zavisnika-domovima zdravlja, koji u sastavu centara za mentalno zdravlje imaju metadonske centre i psihijatrijske ambulante, kao i u ustanovama sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite (JZU Specijalna bolnica za psihijatriju Dobrota i psihijatsrijska odjeljenja opštih bolnica Nikšić i Bijelo Polje) i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite (Psihijatrijska klinika KCCG).
- Po tom uputstvu lijek propisuje isključivo specijalista psihijatar i korisnik se sa specijalističkim izvještajem upućuje u centre za supstituciju, u okviru zdravstvenih ustanova, gdje će se odobrena doza lijeka direktno davati korisniku, uz nadzor obučenog medicinskog radnika.Korisnik je dužan da uz identifikacioni dokument priloži i izvještaj psihijatra koji ne smije biti stariji od mjesec. Lijek Buprenorfin nabavljaće ZU Apoteke Crne Gore 'Montefarm', u količini koja je neophodna za potrebe zdravstvenih ustanova. Zdravstvene ustanove koje će dobijati lijek dužne su da vode urednu evidenciji o količini izdatog ili datog lijeka za svakog korisnika i nedeljno podatke dostavljaju Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje i Montefarmu, radi kontrole broja korisnika i potrošnje lijeka, objasnila je dr Hajdarpašić Drešević.
Ona je navela da je prema podacima dostavljenim iz „Montefarma“, u periodu od 01.01.do 21.04.2016. izdato u apoteci 3514 kutija lijeka a u istom period ove godine(01.01.do 21.04.2017) izdato 13 874 kutije ovog lijeka što je povećanje od skoro 400%. Isto tako, broj izdatih kutija u 2017 se povećava iz mjeseca u mjesec,tako da je u januaru 2017. god. izdato 3322 kutije, a u martu 2017. 4074 kutije, što je povećanje za 22,64%. Takođe, broj pacijenata koji koristi ovaj lijek se povećao u novembru u odnosu na jun 2016. godine za 151%, odnosno prosječno mjesečno uvođeno je 30 novih pacijenata u korišćenje ove terapije. Ukupno povećanje broja korisnika od 2015. godine kada je bilo 208 porastao je u 2016. godini na 759. Finansijski izdatak posljednjih šest mjeseci 2015. godine je bio za ovaj lijek iznosio je 19.223,70 eura,a u 2016. godini (bez decembra) ukupno 329.555,32 eura.

Uputstvo o načinu izdavanja lijeka Buprenorfin korisnicima lijeka u javnim zdravstvenim ustanovama