Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

САОПШТЕЊЕ: Министарство здравља формирало Комисију за дроге

Датум објаве: 16.05.2016 15:20 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство здравља је у складу са савременом добром праксом и актуелном политиком Европске уније у области спрјечавања злоупотребе дрога, препознало зацртане циљеве и Законом о спрјечавању злоупотребе дрога прописало образовање Комисије за дроге. У складу са законским и стратешким оквиром, представници цивилног сектора учествују у свим активностима које се спроводе у овој области, тако да ће и у раду Комисије за дроге учествовати и изабрани представник НВО, Саша Мијовић, из НВО „4ЛИФЕ“, у складу са Уредбом о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација. Седмочлана комисија је у саставу четири психијатра, једног представника НВО сектора и два представника Министарства здравља.


Министарство здравља је упутило Јавни позив невладиним организацијама чије је подручје дјеловања област дрога, да учествују у процесу избора једног кандидата/киње за члана/ицу, Комисије за дроге, на основу Уредбе о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација . На основу пристиглих приједлога НВО,а у складу са чланом 14 Уредбе, министар здравља је донио одлуку којом се Саша Мијовић, из НВО „4ЛИФЕ“ бира за члана Комисије за дроге. 

Комисија за дроге Министарства здравља ће се својим радом ангажовати на унапређењу стања у вези са проблематиком злоупотребе дрога. Комисија ће разматрати актуелна питања из области превенције, здравствене и социјалне заштите зависника, давати мишљења на прједлоге програмских активности органа и организација утврђених Стратегијом, у циљу превенције и спрјечавања злоупотребе дрога, помоћи лицима која су зависници и њиховим породицама, предлагати стручне смјернице за помоћ зависницима, сарађиваће са научно-истраживачким установама, медијима, невладиним организацијама, правним лицима у вези са превенцијом, лијечењем, помоћи, рехабилитацијом и социјалном реинтеграцијом зависника и њихових породица, пратити савремена научна и стручна достигнућа у области дрога.