Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

САОШТЕЊЕ: Министар Шегрт учествује на 69. сједници Скупштине Свјетске здравствене организације, која се одржава у Женеви

САОШТЕЊЕ: Министар Шегрт учествује на 69. сједници Скупштине Свјетске здравствене организације, која се одржава у Женеви
Датум објаве: 23.05.2016 19:55 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар здравља, проф. др Будимир Шегрт, учествује на 69. сједници Скупштине Свјетске здравствене скупштине, која се од 23. до 28. маја 2106. године одржава у Женеви. Скупштина окупља 194 државе и најважнији је орган за доношење одлука Свјетске здравствене организације.
Кључна тема овогодишње сесије је повезивање активности у области здравља са имплементацијом Агенде 2030, као кровног међународног инструмента за постизање одрживог развоја. Разматраће се и одговор Свјетске здравствене организације на кризне ситуације и нове пријетње са акцентом на зика вирус и еболу, реформа система управљања СЗО, те унапријеђење здравственог положаја миграната. На агенди ће се уобичајено наћи и питања вакцијације, заразних болести, отпорности на антимикробе, приступа здравственим услугама, посљедица загађења ваздуха, здравља жена и дјевојчица, исхране мајки, иновација у области здравства. Биће усвојен и буџет Организације за период 2016. - 2017. године.

Отварајући дискусију, генерална директора Свјетске здравствене организације, Маргарет Чан, похвалила је досадашње напоре држава чланица, који за посљедицу имају свакодневну вакцинацију 19 хиљада дјеце, смањење смртности на порођају, стопу од 85% успјешног лијечења од туберкулозе, смањење смртности услијед маларије. Указала је да у глобализованом свијету, пријетње здрављу више нијесу везане за одређене регионе, подсјетивши на недавне случајева ширења жуте грознице у градовима Африке, зика вируса и ескалацију еболе вируса. Подстакла је државе на већа улагања у области здравља, укључујући и у фондове за одговор на ванредне ситуације.
У излагању на генералној дискусији, министар Шегрт је указао на везу здравља и Агенде 2030 те подсјетио је да је Црна Гора кроз Националну стратегију за одрживи развој национализовала Циљеве одрживог развоја, као глобални оквир за одговоран приступ досезању одрживог развоја. Указао је и на здравствене изазове присутне у Црној Гори, са посебним акцентом на незаразним болестима. Исказао је очекивање да ће СЗО пружити одговарајућу подршку јачању националних капацитета за квалитаетна истраживања, превенцију и контролу незаразних болести.
На маргинама сесије, министар Шегрт сусрео се са министром здравља Малте Крисом Феарнеом. На састанку су договорени даљи технички кораци на плану продубљивања сарадње Црне Горе и Малте у области усавршавања љекара.