Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Обраћање секретарке Нине Миловић на свечаности поводом обиљежавања 11.маја- Дана добровољних давалаца крви у Црној Гори

Обраћање секретарке Нине Миловић на свечаности поводом обиљежавања 11.маја- Дана добровољних давалаца крви у Црној Гори
Датум објаве: 11.05.2016 15:56 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Поштовани добровољни даваоци крви, колегинице и колеге, представници медија,


Дан добровољних давалаца крви у Црној Гори обиљежава се 11. маја, с циљем да се подигне свијест грађана о значају добровољног давалаштва крви, стимулише добровољно давалаштво, као и да се захвали свим добровољним даваоцима, који несебичним даривањем овог драгоцјеног лијека, спашавају људске животе.


Бројним хуманитарним акцијама широм Црне Горе остварено је значајно повећање учешћа добровољних давалаца крви у укупној структури давалаштва и, што је веома значајно, повећано учешће младих у акцијама добровољног давалаштва крви, као резултат чињенице да се много више пажње посвећује едукацији и мотивацији средњошколске и студентске омладине, у оквиру активности трансфузиолошких служби и организације Црвеног крста.

Током прошле године организовано је преко 190 акција добровољног давања крви и остварено је више од 17.000 донација крви, што је за око 5 одсто више у односу на 2014. годину. Проценат добровољних давалаца крви повећан је са 2,5% на око 2,75%, тако да је на крају прошле године више од 40 % од укупног броја давалаца крв дало добровољно. Сваки пети давалац крви је жена, док је просјечна старост даваоца крви у Црној Гори 38 година. Наравно да ту не смијемо стати, већ да је наш циљ да имамо 100 % добровољно давалаштво крви у Црној Гори.

Министарство здравља је истински посвећено очувању и заштити здравља својих грађана и у континуитету улаже напоре да, у сарадњу са Заводом за трансфузију крви и организацијом Црвеног крста, доприносе развоју добровољног, неплаћеног давалаштва крви у Црној Гори, чији је коначни циљ обезбјеђивање довољних количина сигурне крви. У овим напорима, слиједимо препоруке Свјетске здравствене организације и ЕУ, као и Међународног покрета Црвеног крста, у чијем средишту активности је и унапређивање добровољног, неплаћеног давалаштва крви. 

Признања која данас додјељујемо израз су јавне захвалности Владе Црне Горе за хуманост, племенитост и пожртвованост свих учесника процеса остваривања добровољног давалаштва крви, а посебно давалаца крви који, дарујући крв, дарују дио себе онима којима њихова крв спашава живот. Хвала и трансфузиолошким службама и њиховом особљу на професионализму, топлом и људском односу и етичности. Велика захвалност Црвеном крсту Црне Горе, који и у области добровољног давалаштва крви, представља уваженог и поузданог партнера држави Црној Гори.
Част ми је што сам у прилици да Вам, у име Министарства здравља, уручим заслужена признања.