Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

САОПШТЕЊЕ: Делегација Министарства здравља Црне Горе учествје на мултy-цоунтрy радионици Европске комисије (ТАИЕX)

САОПШТЕЊЕ: Делегација Министарства здравља Црне Горе учествје на  мултy-цоунтрy радионици Европске комисије (ТАИЕX)
Датум објаве: 20.03.2015 12:13 | Аутор: ПР слузба

Испис Штампај страницу


Делегација Министарства здравља Црне Горе учествовала је на мултy-цоунтрy радионици Европске комисије (ТАИЕX), посвећеној политици јавног здравља, миграцијама и имплементацији Међународног здравственог правилника (ИХР-а), која је одржана 19. и 20. марта у Тирани.
Састанак је организован у сарадњи са Европском Комисијом, Регионалним Развојним центром за контролу заразних болести у оквиру здравствене Мреже југоисточне Европе (СЕЕХН) у Тирани, СЗО, ИОМ-а и Института за јавно здравље Албаније.
Циљ састанка био је представљање националних система јавног здравља, миграционих политика и превазилажење препрека и изазова на путу ка имплементацији Међународног здравственог правилника.
Посебно су истакнути регионални изазови којима ће у наредном периоду бити посвећена посебна пажња, као што су јачање регионалне међуграничне сарадње кроз потписивање и спровођење билатералних уговора и споразума којима ће се регулисати постојећи изазови у политикама јавног здравља, миграцијама и имплементацији ИХР-а и развијање капацитета граничних прелаза у складу са захтјевима Анекса 1Б Међународног здравственог правилника (ИХР). Неопходно је да све земље потписнице ИХР-а изврше номинацију најмање два гранична прелаза–један копнени и један ваздушни који ће у потпуности испуњавати захтјеве ИХР-а, што је један од основних услова за отварање преговарачког поглавља 28-Заштита здравља и потрошача.
Земље учесници на ТАИЕX мултy-цоунтрy радионици, поред Црне Горе биле суАлбанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Молдавија, Србија, Турска и Македонија.