Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Genaralni direktor dr Grbovic govorio na međunarodnoj radionici TAIEX „Monitoring nezaraznih bolesti i nejednakosti u zdravlju vezano za nezarazne bolesti “

Datum objave: 29.01.2015 16:25 | Autor: PR sluzba

Ispis Štampaj stranicu


Poštovani predstavnici Evropske Komisije, Svjetske Zdravstvene Organizacije, Instituta za javno zdravlje, poštovani predavači i učesnici,

Želio bih da Vas najsrdačnije pozdravim ispred Ministarstva zdravlja Crne Gore i zahvalim na vašem učešću na TAIEX-ovoj međunarodnoj radionici „Monitoring nezaraznih bolesti i nejednakosti u zdravlju vezano za nezarazne bolesti “.

Nezarazne bolesti predstavljaju značajan javno-zdravstveni problem, ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom svijetu. Savremeni stilovi života koji uključuju slabu fizičku aktivnost, povećan unos soli, pušenje, povećano konzumiranje alkohola, značajno doprinose povećanju tereta zdravstvenih sistema ovim bolestima pa je sistemska reakcija neophodna. Poznato je da je prevencija najbolji vid borbe protiv nezaraznih bolesti. Vlada Crne Gore je 2008. godine usvojila Strategiju za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti i njena revizija je u toku kako bi se izvršilo usklađivanje sa, umeđuvremenu, usvojenim relevantnim aktima. Program za borbu protiv raka definisan je 2011. godine u Crnoj Gori. Ministarstvo zdravlja Crne Gore je, u saradnji sa IJZCG, pokrenulo više inicijativa i programa prevencije koji su već pokazali visok stepen efikasnosti, prije svega Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji je u svom prvom ciklusu imao odlične rezultate o čemu ćete biti upoznati u jednoj od sesija. U narednom periodu je planirano započinjanje implementacije programa ranog otkrivanja raka grlića materice i raka dojke kao populacionog skrininga.

Monitoring nezaraznih bolesti predstavlja osnovni instrument na osnovu koga svaka država treba da formira zdravstvenu politiku i prilagodi regulativu u oblasti prevencije nezaraznih bolesti, pa će ova radionica doprinijeti da se monitoring sistemi, po ugledu na savremene evropske sisteme, utvrde i usaglase na regionalnom nivou, odnosno, na nivou Zdravstvene mreže za jugoistočnu Evropu i omogućiti da zajedničkim snagama napravimo prvi značajan korak u ovom procesu.
Nadam se da ćemo svi zajedno, poučeni kvalitetnim predavanjima koje su pripremili cijenjeni predavači i aktivnim učešćem svim prisutnih, dostići cilj ovog skupa, a to je preciziranje minimalnog seta indikatora u praćenju nezaraznih bolesti i zdravstvenih nejednakosti vezanih za nezarazne bolesti.

Na kraju, želio bih da se posebno zahvalim Evropskoj komisiji i posebnoj jedinici u okviru Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, TAIEX-u, koji su omogućili organizaciju ovog skupa na visokom nivou.

Želim vam uspješan rad!