Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Уводно излагање помоћнице министра прим. др Јадранке Лакићевић на Радионици »Добра пракса за безбједност пацијената и процјена здравствених технологија (ХТА)«

Уводно излагање помоћнице министра прим. др Јадранке Лакићевић на Радионици »Добра пракса за безбједност пацијената и процјена здравствених технологија (ХТА)«
Датум објаве: 15.05.2012 12:59 | Аутор: прим.др Јадранка Лакићевић

Испис Штампај страницу


Уважени предавачи, др Луциа Гуидотти, господине Јос Краус, господине Сарриа Сантамера Антонио, поштоване колегинице и колеге,

Задовољство ми је да вас поздравим у име Министарства здравља и министра доц.др Миодрага Радуновића и пожелим добродошлицу на радионицу са темом „Добра пракса за безбједност пацијената и процјена здравствених технологија“. Ово је прва радионица из области везаних за квалитет здравствене заштите коју организујемо уз помоћ ТАИЕXа, а једна је у низу које је посљедњих мјесеци Министарство здравља спровело у оквиру Пројекта унапређења система здравства у Црној Гори подржаним од Свјетске банке.

ТАИЕX (Тецхницал Ассистанце Информатион Еxцханге / Техничка помоћ и размјена информација) је један од програма који ЕУ пружа као краткорочну техничку помоћ на подручју усклађивања, примјене и спровођења законодавства Европске уније. Програми Бироа за пружање техничке помоћи и размјену информација Генералног директората за проширење ЕУ су доступни државама кандидатима и приступајућим државама као дио претприступне стратегије ЕУ.

Демографске промјене, развој нових здравствених технологија, повећана очекивања и потребе пацијената и грађана, те посљедичан раст трошкова у сектору здравства, представљају изазове са којима се суочавају савремени здравствени системи. Здравствене услуге се спроводе фрагментисано, усмјеравајући се на болест и примјену напредних технологија, а не на болесника, што код пацијента изазива осјећај отуђености и несигурности. Са друге стране, интензиван развој приватног здравственог сектора доводи до конкуренције у области пружања здравствених услуга стварајући додатан притисак на систем јавног здравства.

У циљу систематског рјешавања наведених изазова, са којима се суочава и јавни здравствени систем Црне Горе, у нашој земљи се спроводи реформа система здравствене заштите. Један од њених циљева је унапређење квалитета, како би се обезбиједио једнак приступ, правичност, безбједност и квалитет здравствене заштите засноване на доказима, а истовремено омогућио континуирани развој вјештина и технологија, као и учешће пацијената у одлучивању. Главни правци реформе здравственог сектора су засновани на једном од основих принципа квалитетне здравствене заштите, а то је усмјереност према болеснику, односно ставарање система у којем централно мјесто има пацијент и његове потребе. Осим усмјерености према болеснику, један од приоритета Стратегије за унапређење квалитета и безбједност пацијената коју јеВлада Црне Горе усвојила у фебруару ове године је и безбједност пацијената, односно организација и функционисање здравственог система на начин да се он учини што је могуће сигурнијим, како за болесника тако и за оне који пружају здравствену заштиту.

Увођење и процјена здравствених технологија представљају један од дефинисаних стратешких приоритета. Све већи напредак у истраживањима, медицинским струкама нуди нове технологије за које је потребно примјеном принципа медицине засноване на доказима (ЕБМ-Евиденце басед медицине) објективно процијенити у којој мјери свака поједина метода доприноси добробити за здравље пацијената у односу на постојеће, укључујући: клиничку ефикасност и дјелотворност, безбједност, економичност и организациону импликацију, а у контексту бројних правних и етичких питања и социјалних посљедица. Из тих разлога су нам неопходна искуства земаља ЕУ како би се нове напредне технологије за дијагностику и лијечење уводиле у клиничку праксу на најрационалнији начин, поштујући начела ефикасности, добре стручне праксе и безбједности пацијената.

Ову радионицу смо организовали да би кроз размјену знања и искуства, ојачали властите капацитете и систем здравства подигли на виши ниво, што је наша обавеза, не само према нашим грађанима и пацијентима него и задатак наше државе на путу ка ЕУ.

Желим да се захвалим уваженим предавачима и Бироу за пружање техничке помоћи и размјену информација Генералног директората за проширење ЕУ на подршци у организацији овог скупа.

Уз жељу за успјешан рад све вас још једном поздрављам.