Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Uvodno izlaganje ministra zdravlja doc. dr Miodraga Radunovića na otvaranju radionice "Rano otkrivanje raka- gdje smo danas?"

Datum objave: 23.04.2012 11:52 | Autor: pr služba

Ispis Štampaj stranicu


Poštovane koleginice i kolege,

 

Imam veliku čast da danas otvorim prvi veliki simpozijum za promociju nacionalnih skrining programa za karcinom dojke, kolorektalni i cervikalni karcinom. Prvi evropski nacionalni programi za screening humanih karcinoma počeli su još 1985. godine, pod okriljem programa Evropa Protiv Kancera, gde su do 2000. godine u Austriji i Finskoj mortaliteti od malignih oboljenja redukovani za čak 15%. 2003. godine Savet Evrope donosi generalne smernice za prevenciju CRC i ostalih najčešćih humanih karcinoma i snažno podstiče sve zemlje EU da izgrade svoje nacionalne screening strategije. Evropska Komisija je 2009. Godine usvojila program „Akcija protiv kancera“ u kojem snažno preporučuje i podržava testiranje pripadnika ciljne populacije za tri najčešća karcinoma. Ovim programom predviđeno je da se pregleda ukupno 125 miliona građana Evropske Unije do 2013. Godine.

Danas postoje izražene težnje da se skrining programi postave kao visoko organizovani, nacionalni programi. Direktan benefit građana je nesumnjivo najvažniji i prvi cilj ovih programa. Ništa manje važan cilj nije podizanje svesti građana o sopstvenom zdravstvenom stanju ili unapređenje i modernizacija zdravstvenih informacionih sistema. Pozitivne ekonomske posledice ranog otkrivanja ovih bolesti su od velikog strateškog značaja za dalji razvoj Crne Gore, ali to više nije samo naša težnja, to je i obaveza koju preuzimamo prema našim građanima, kao i evropskim partnerima, s obzirom na preporuke Evropske Komisije, koja naročito stimuliše države kanditate za EU.

Vlada Crne Gore je tim povodom usvojila nacionalni skrining program za karcinom dojke 2010. godine, a 2011. Godine i nacionalne programe za karcinome kolorektuma i  grlića materice.

Započinjanje tri nacionalna skrining programa direktno zavisi od angažovanja lekara na nivou primarne zdravstvene zastite, koji su glavni nosioci programa, kako u informisanju građana, tako i u samom izvršenju. Bez dobro organizovane, motivisane i stimulisane primarne zdravstvene zaštite nema ni dobro organizovanog skrining programa.

Iz tog razloga smo se danas okupili da prvi sastanak na ovu temu posvetimo upravo vama, glavnim nosiocima skrining programa u Crnoj Gori i sa vama podelimo inicijalna mišljenja i utiske, jer na vas najozbiljnije računamo u ovom zahtevnom procesu.