Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

European Commission - Good eHealth

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Saopštenje

Potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske

Potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske
Datum objave: 11.04.2012 15:35 | Autor: PR služba Ministarstva zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Ministri zdravlja Crne Gore i Hrvatske Miodrag Radunović i Rajko Ostojić potpisali su danas Memorandum o saradnji u području zdravstva i medicinskih nauka između dvije države, koji podrazumijeva razmjenu informacija i stručnjaka te prenos znanja u pojedinim područjima medicine.

Crnogorski ministar doc. dr Miodrag Radunović kazao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa institucijama hrvatskog zdravstvenog sistema, a posebno je istakao saradnju crnogorskih ljekara sa Regionalnim centrom za donaciju i transplantaciju organa u Zagrebu, koji je dio zdravstvene mreže jugoistočne Evrope (SEEHN).

Kada je riječ o saradnji na nivou dva ministarstva, Radunović je naglasio kako će pokušati koristiti ono što je u Hrvatskoj jako dobro, a to je brend zdravstva.

"Hrvatska postaje regionalni lider u zdravstvu, a ono što posebno impresionira su dostignuća u domenu transplantacije organa i donorstva", rekao je crnogorski ministar dodavši kako su dosadašnja iskustva sa kolegama iz Hrvatske pozitivna.

"Ovim dokumentom detaljnije preciziramo dalju saradnju, koja se ne odnosi samo na transplantacionu hirurgiju, već i na razmjenu znanja, medicinskih stručnjaka i usluga iz svih područja. Takođe, njime definišemo i pomoć u aktivnostima koje se sprovode oko pridruživanja EU, kao i u saradnji u prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma, te izradi protokola, smjernica, vodiča i standarda dobre prakse", kazao je Radunović.

Zdravstvena i medicinska saradnja sa Crnom Gorom za Hrvatsku, po riječima hrvatskog ministra zdravlja Rajka Ostojića, znači promociju dostignuća u području transplantacione medicine, u kojoj je Hrvatska danas vodeća u svijetu, kao i u područjima kardiohirurgije i neurohirurgije.