Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

European Commission - Good eHealth

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Izlaganje ministra zdravlja doc. dr Miodraga Radunovića na otvaranju III Međunarodnog Interdisciplinarnog Balkanskog Foruma „Tehnološke inovacije u zdravstvenoj zaštiti"

Datum objave: 30.03.2012 13:06 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Uvažene kolege,dragi gosti

Želim da Vas pozdravim i izrazim zadovoljstvo što ste Crnu Goru odabrali da bude domaćin III Međunarodnog Interdisciplinarnog Balkanskog Foruma „Tehnološke inovacije u zdravstvenoj zaštiti". Inovacijama i njihovom primjenom, služimo se kako bismo što bolje riješili mnoge kliničke slučajeve i pomogli našim pacijentima.
Ovaj medicinski Forum dao je jedinstvenu mogućnost da se okupe stručnjaci ne samo iz različitih država, već i stručnjaci iz različitih oblasti, koje spaja zajednička ideja, a to je posvećenost cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.
Ključni aspekti agende Foruma odnose se na naučna i praktična saznanja, koja treba da razmjene kolege iz različitih zemalja i na taj način unaprijede njihov svakodnevni profesionalni rad.
Različite oblasti medicine koje će biti razmatrane na ovom stručnom skupu, počev od ORL, endokrinonologije, narkologije, intezivne njege, jasno pokazuju da će ovo biti prava prilika za proširenje znanja i iskustva.
Osim toga, Forum će pružiti mogućnost svim učesnicima da uspostave nove kontakte i druge oblike saradnje u cilju postizanja krajnjeg cilja – kvalitetnijeg liječenja pacijenata i spašavanja njihovih života.
Jedna od predloženih tema je i prevencija, dijagnoza i tretman tuberkuloze. Govoreći o implementaciji projekta tuberkuloze, posebno želim da istaknem kod nas, značaj aktivnog skrininga za tuberkolozu rizične populacije, i potrebe za izradom nove Strategije za kontrolu tuberkuloze u Crnoj Gori za period 2012. – 2016. godine.
Kroz izmjene i dopune Pravilnika o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog tima doktora ili izabranog doktora, osnovnim paketom zdravstvenih usluga obuhvaćena je direktna opservirana terapija osobama koje boluju od tuberkuloze. Tu uslugu pruža patronažna služba domova zdravlja.
Rano otkrivanje bolesti znači uspjeh i izlječenje. Zbog toga nastojimo da u okviru mjera na unapređenju zdravstvene službe posebno unaprijedimo preventivne aktivnosti, kroz edukaciju ljekara i zdravstvenih timova, kao i unapređenjem organizacije.
Strategijom za nezarazne bolesti razvijamo i posebne skrining programe za rano otkrivanje raka. Započeli smo niz projekata kojima osavremenjujemo opremu za dijagnostiku i liječenje najtežih bolesnika. Školujemo ljekare, a uvodimo i nove procedure u liječenju i tretmanu oboljelih.
Ako uzmemo u obzir da je ulaganje u znanje i obrazovanje naših doktora, jedan od prioriteta naše zdravstvene politike, organizovanje događaja poput današnjeg, pravi je pokazatelj budućeg razvoja.
Na kraju, želim još jednom da Vam poželim produktivne sastanke, koji će imati dugoročan efekat ,uzimajući u obzir njihov naučni i socijalni aspekat.

Hvala Vam na pažnji!