Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Интервју министра здравља доц.др Миодрага Радуновића агенцији МИНА

Датум објаве: 21.06.2010 14:39 | Аутор: ПР служба Министарства здравља

Испис Штампај страницу


Пријављивање корупције у здравству једини је пут да се та појава заустави, а свака пријава, па и анонимна, биће процесуирана, поручио је ресорни министар Миодраг Радуновић. Он је агенцији МИНА казао да је перцепција корупције присутна, али да би желио да грађани, ако имају конкретан примјер, то и пријаве, како би сви показали да су спремни да се обрачунају са том негативном појавом.

“За то морамо имати конкретне доказе, не можемо реаговати на основу “рекла-казала”. У свим здравственим установама формиране су комисије за контролу квалитета пружања услуга и постављена сандучад путем којих грађани могу пријавити корупцију”, рекао је Радуновић.

Он је објаснио да истраживање о постојању корупције у црногорском здравству, које ради Министарство заједно са УНДП-ом, и уз експертску помоћ Свјетске здравствене организације (СЗО), касни јер је проширен пројектни задатак односно циљ тог истраживања је да се укаже на све слабости у здравству.

Он очекује резултате тог истраживања до краја године, и наводи да је задовољан што се спроводи у сарадњи са УНДП-ом и СЗО, како не би било простора за било какве сумње.

“Нека неко анонимно каже конкретно да га, на примјер, одређени љекар враћа шест мјесеци, очекујући новац, или не жели да интервенише јер тражи паре, нека то напише. Једино се тако може реаговати”, поручио је Радуновић.

Министар је казао да се посљедњих неколико година много говори о корупцији у црногорском здравству, али да је мало конкретних појединачних случајева које пацијенти и чланови њихових породица експлицитно наводе.

“Претпоставка ефикаснијој елиминацији корупције у здравству је подизање цијелог здравственог система на виши ниво”, казао је министар.

То је, додао је, и један од разлога зашто се посљедњих година и спроводи реформа здравственог система, која је дуготрајна и јако захтјевна.

“Основ за то је у самој суштини часног обављања љекарског позива, кодекса љекарске етике, као и обавезујућим документима и политичким опредјељењима државних структура да се супротставе свим радњама које доводе до урушавања система и обесмишљавају сва реформска рјешења у систему здравства”, навео је Радуновић.

Министасртво, како је додао, и организује истраживање које треба да укаже на све слабости у функционисању црногорског здравственог система и да препозна најслабије тачке које су потенцијална мета за коруптивне радње.

“Очекује се да истраживање укаже и пружи смјернице за спрјечавање те нежељене појаве, њено сузбијање и евентуално потпуно искорјењивање”, казао је Радуновић.

Он је подсјетио да је у септембру прошле године Влада усвојила Акциони план за борбу против корупције у здравству чиме је успостављен нормативни оквир за рјешавање свих битних аспеката који се посебно односе на неформална плаћања у здравству.

Минитарство здравља, тврди он, континуирано ради на побољшању комуникације између грађана и служби система здравствене заштите како би што брже и једноставније могли да се информишу о разним темама и о функционисању здравственог система.

Он је рекао да је у вези с тим од маја 2008. године отворена телефонска линија за грађане, у циљу ефикаснијг остваривања права из здравствене заштите и лакше доступности здравствених услуга.

Грађани могу постављати питања из дјелокруга рада недлежности Министарсрва здравља позивањем бесплатног телефонског броја 0800 81 444.