Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Intervju ministra Šegrta dnevnom listu "Dnevne novine"

Intervju ministra Šegrta dnevnom listu "Dnevne novine"
Datum objave: 08.04.2016 15:28 | Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


PITANJA:

 

1. U posljednje vrijeme su se često mogle čuti kritike na račun zdravstvenog sistema, što na račun organizacije, što na račun kvaliteta usluga. Šta je po vašem mišljenju ključni problem u crnogorskom zdravstvu i na kojin način se može rješavati?

2. Posebno je u centru pažnje javnosti Fond zdravstva zbog enormnih troškova i neraconalnog raspolaganja novcem crnogorskih građana. Da li će ministar Budimir Šegrt  preduzeti neke korake i koje? Da li će uputiti Vladi zahtjev za smjenu direktora ove zdravstvene institucije Kenana Hrapovića?

3. Kako su mediji prenjeli, crnogorske bolnice i domovi zdravlja, kao i Klinički centar, mogli bi za nekoliko mjeseci da budu pred kolapsom jer, navodno, zdravstvenom sistemu prijeti totalni poremećaj u snabdjevenosti medicinskim sredstvima zato što je Ministarstvo ovim ustanovama opredijelilo svega 5,02 miliona eura za ove potrebe, umjesto 16,64 miliona, koliko je traženo. Da li je to tačno? Ima li razloga za brigu? Na koji način će se rješiti ovaj problem?

4. Kakav je, iz ugla ministra, kvalitet usluga crnogorskog zdravstvenog sistema?

 

ODGOVORI MINISTRA ŠEGRTA:

 

Zdravstveni sisitem je stabilan i svojim potencijalima sposoban da odgovori ogromnim svakodnevnim zahtjevima i potrebama građana Crne Gore za pružanjem zdravstvene zaštite. Dakle, priče koje se plasiraju u javnosti da je crnogoski zdravstveni sistem pred kolapsom, apsolutno su netačne i neutemeljene. One se, nažalost, „serviraju“ iz javnog zdravstvenog sistema, s namjerom da se izazove nesigurnost i panika među građanima. Onaj ko plasira ovakve informacije, za koje nema osnova, moraće i to sigurno snositi odgovornost.

Podsjetiću da je haos i kolaps bio najavljen i kada su raskinuti ugovori sa privatnim apotekama, pa se nije desilo ništa od najavljivanog, a snabdjevenost ljekovima je i sada uredna. Dobrom organizacijom i načinom rada Montefarma, državne apotekarske ustanove, koja je osnovana da bi obavljala taj posao, nema nikakvih problema u snabdijevanju i ne očekuju se nikakve nestašice. Tako da se ni ovoga puta neće ništa desiti,  jer zdravstveni sistem dobro funkcionise i kao i svaki drugi sistem ima svoje kvalitete, ali i probleme.

Ministarstvo zdravlja je, nakon detaljnih analiza, prepoznalo probleme, a to su, kao što sam u više navrata govorio, neracionalna potrošnja, neadekvatna organizacija rada i nesistematski pristup permanentnoj edukaciji. Sve planirane aktivnosti realizovaće se u skladu sa našim strateškim dokumentom Strukturne  reforme u zdravstvenom  sistemu  sa  Akcionim planom  za njihovu realizaciju  2015-2017. godine, u kojem su prepoznati problemi i definisana dinamika i aktivnosti koje treba da, kao rezultat, obezbijede bolje funkcionisanje zdravstvenog sistema i  kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite. Sve mjere predviđene strukturnim reformama počele su da se sporvode, ali efekti njihove primjene ne mogu se svi odmah manifestovati, jer će se njihovom realizacijom obezbjediti dugoročni benefiti, koji će vremenom biti potpuno vidljiviji.

Imamo i druge pozitivne pokazatelje unaprjeđenja pružanja zdravstvnih usluga. Smanjene su liste čekanja na specijalističke preglede i operativne zahvate u Kliničkom centru, dok u opštim bolnicama uopšte nema listi čekanja, a značajno je smanjen i broj pacijenata koji se upućuje na liječenje u centre van Crne Gore i obezbjeđuju im se usluge u zemlji na istom nivou kao u najsavremenijim zdravstvenim centrima. Budući da je najveći dio problema u proteklom periodu proistekao iz nedovoljne edukovanosti ljekara u cjelokupnom sistemu, Ministarstvo zdravlja je uradilo  jedinstveni Plan kontinuirane medicinske edukacije za sve nivoe zdravstvene zaštite. Prvi put su budžetom opredijeljena sredstva od 800 hiljada eura, kao posebna stavka, kojim će se finansirati Plan stručnog usavršavanja i prvi put edukacija neće biti lično opredjeljenje, nego obaveza svakog zaposlenog u zdravstvenom sistemu.