Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Intervju ministra zdravlja prof.dr Budimira Šegrta dnevnom listu „Informer“

Datum objave: 23.12.2015 15:24 | Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


Da li postoji mogućnost da ponovo sklopite ugovor sa privatnim apotekama?
Velike nestašice ljekova bile su osnovni razlog zbog kojeg je Fond za zdravstveno osiguranje sklopio ugovor sa privatnim apotekama i to za tačno definisani vremenski period. Dobrom organizacijom i načinom rada Montefarma, državne apotekarske ustanove, čiji je to posao po zakonu i po osnivanju, nema nikakvih problema u snabdijevanju i ne očekuju se nikakve nestašice. Dok to tako funkcioniše nema protrebe za ponovnim potpisivanjem ugovora sa privatnim apotekama. Da li će u nekom doglednom vremenu država odlučiti da li takav sistem snabdijevanja treba da funkcioniše, to je drugo pitanje. Uopšte nije problem da se Montefarm osposobi i radi kako treba i da samim tim nema ni nestašica, što je nama prioritetni cilj.

Vjerujete li da će slučaj infekcija beba u narednoj godini dobiti epilog? Da li se ta priča previše odugovlači, s obzirom da je uzela život jedne bebe?
To ne mogu komentaristati jer to dio istrage sudskog procesa i okončaće se onako kako sudski organi odluče.

Hoće li zaposleni u zdravstvu u narednoj godini dobiti povećanje zarada? Ako je odgovor potvrdan, koliko će povećanje biti?
Biće povećanja zarada zaposlenih u zdravstvu. U skladu sa novim Zakonom o zaradama, ukupno povećanje zarada svih u javnom sektoru biće između 5 i 6 odsto.

Da li je ove godine bilo prijavljivanja slučajeva uzimanja mita od strane lekara?
Ministarstvu zdravlja nije prijavljen ni jedan slučaj korupcije, niti smo takve pritužbe dobili ni od jedne zdravstvene institucije.

Koji su najveći problemi u zdravstvenom sistemu Crne Gore i kako planirate da ih riješite?
Zdravstveni sisitem je stabilan i potentan i svojim potencijalima sposoban je odgovori ogromnim svakodnevnim zahtjevima i potrebama građana Crne Gore za pružanjem zdravstvene zaštite. To je sistem koji funkcioniše i ima svoje kvalitete, ali ima i određene probleme. Problemi su kao što je dobro poznato, neracionalnost, nesistematski pristup permanentnoj edukaciji i donekle menadžment. Radi se na njihovom prevazilaženju, na svim poljima i po utvrđenoj dinamici. Sve planirane aktivnosti realizovaće se u skladu sa našim strateškim dokumentom Strukturne reforme u zdravstvenom sistemu sa Akcionim planom za njihovu realizaciju 2015-2017. godine, u kojem su prepoznati problemi i definisana dinamika i aktivnosti koje treba da, kao rezultat, obezbijede bolje funkcionisanje zdravstvenog sistema i kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite.

Da li podržavate privatizaciju zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori?
O privatizaciji zdravstvenih ustanova, prema mojim saznanjima, do sada nije raspravljano, ali je svakako politika Vlade Crne Gore da se kroz privatno-javna partnerstva ulaže u modernizaciju zdravstvenih ustanova i samim tim i unaprjeđuju kadrovski, tehnološki i prostorni kapaciteti.