Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Глобална кампања СЗО за побољшање хигијене руку у здравству

СПАСИТЕ ЖИВОТЕ: Оперите Ваше руке

СПАСИТЕ ЖИВОТЕ: Оперите Ваше руке
Датум објаве: 14.04.2014 19:25 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Први глобални изазов безбједности пацијента

Кампања WХО -Чиста њега је безбједнија њега- чији је циљ да обезбиједи контролу инфекција, што је признато као чврста и битна основа за безбједност пацијента, као и да подржи активности на смањењу инфекција повезаних са здравственом заштитом и њихових посљедица.

Главна компонента кампање -Чиста њега је безбједнија њега- је глобална кампања за побољшање хигијене руку у здравству СПАСИТЕ ЖИВОТЕ: Оперите Ваше руке. Она се залаже за унапређење хигијене руку као најједноставније мјере превенције, и да се на тај начин побољша и одржи пракса хигијене руку здравствених радника у право вријеме и на прави начин. Наведеним би се помогло у смањењу ширења инфекција у здравственим установама (болничких инфекција), које су потенцијално опасне по живот.

Свјетска здравствена организација је дефинисала 5 МОМЕНАТА за хигијену руку, дефинишући 5 момената када здравствено особље треба да обави прање руку:

  1. прије контакта са пацијентом
  2. прије антисептичких процедура
  3. након контакта са тјелесним течностима и излучевинама
  4. након контакта са пацијентом
  5. након контакта са предметима из пацијентове околине

Хигијена руку се обавља водом и течним сапуном када су руке видљиво прљаве и контаминиране крвљу и тјелесним течностима, а средством на бази алкохола које се наноси на суве руке у свим другим случајевима.

РУКАВИЦЕ НИСУ ЗАМЈЕНА ЗА ЧИСТЕ РУКЕ.

мзд

Алијанса за безбједност пацијената WХО прогласила је 5. мај Свјетским даном хигијене руку у здравственим установама који се одвија сваке године под другим слоганом.

WХО глобална годишња кампања

СПАСИТЕ ЖИВОТЕ: Оперите Ваше руке

Нема акције данас: сутра нема лијека

 WХО 5 момената за хигијену руку дио заштите ваших пацијената

од резистентних бактерија

 Јесте ли спремни за спречавање ширења антимикробне резистенције?

5 мај 2014

wхо

Болничке инфекције су један од најчешћих нежељених догађаја везано за здравствену његу, а стваран број пацијената са болничком инфекцијом је тешко утврдити због тешкоћа у прикупљању поузданих података. Сваке године, милиони пацијената у цијелом свијету добију неку од болничких инфекција. WХО наглашава да је проблем болничких инфекција нарочито изражен у земљама у развоју.

У циљу обиљежавања 5. маја, дана хигијене руку у здравственим установама, WХО је за ову годину покренула иницијативу за креирање Акционих планова за унапређење спровођења мјера хигијене руку у здравственим установама, који би били урађени на основу самопроцјене.

Позивамо вас да, организујете да се у свим здравственим установама у вашем граду обиљежи 5. мај, Свјетски дан хигијене руку у здравственим установама, који је установила Свјетска здравствена организација под називом  „САЧУВАЈТЕ ЖИВОТЕ – Оперите Ваше руке“. До сада, почевши од 2005, се у ову међународну мрежу укључило више од 15.700 здравствених установа у унапређење хигијене руку. То представља око 9.000.000 здравствених радника и више од 3,9 милиона болничких кревета. Позивом на акцију свих запослених у Вашој болници / здравственој установи да усвоје 5 момената за хигијену руку WХО допринијећете већој свијести и разумијевању важности хигијене руку унапређењем усклађености и одрживости у пракси хигијене руку у тренутку збрињавања пацијента.

Позивамо све здравствене установе да попуне Упитник за самопроцјену здравствене установе у погледу хигијене руку који је припремила WХО, а превод на црногорском језику налази се ОВДЈЕ.

Здравствене установе које попуне упитник, моћи ће да процјене ниво своје установе у погледу хигијене руку, а идуће године могу да пореде своје резултате са овогодишњим.


Постери за здравствене установе (постере можете преузети кликом на линк са десне стране од слика):


Министарство здравља

 Како_прати_руке_Постер А3.пдф.Министарство здравља

Сви моменти - А2.пдфМинистарство здравља


Ваших 5 момената за хигијену руку.пдфМинистарство здравља

Како трљати руке.пдф

Писмо подшке WХО упућено Министарству здравља

У име WХО Одјела за пружања услуга и за безбједност, жељели бисмо вам честитати и захвалити се за искрену посвећеност кампањи WХО СПАСИТЕ ЖИВОТЕ: Оперите Ваше руке. Подржавамо Ваше недавне напоре да се омогући регистрација болница за наше глобалне годишње кампање, и опет вам честитамо на томе. Оне здравствене установе које су регистроване ће од сада мјесечно примати WХО билтен (WХО неwслеттер).

Драго нам је да желите напредовати у активностима и можемо помоћи усмјеравањем на наше wеб странице на којима се налазе многе ствари, укључујући и материјале који су стављени на располагање за подршку земљама и здравственим установама

хттп://www.wхо.инт/гпсц/5маy/ЕН_ПСП_ГПСЦ1_5Маy_2014/ен/

Једна од кључних активности за 5 мај 2014 је је попуњавање упитника од стране здравствених установа - овдје су детаљи и замолили би вас да то промовишете из Министарства здравља. Такође  било би корисно да нам пошаљете wеб линкове, које имате у земљи, а који промовишу WХО кампању СПАСИТЕ ЖИВОТЕ: Оперите Ваше руке, након чега то можемо и дапоставити на нашим wеб страницама

 хттп://www.wхо.инт/гпсц/5маy/СЛЦYХ_5Маy2014/ен/


Овом приликом би изразили нашу велику захвалност и пожељели вам пуно успјеха  у текућим активностима.


WХО глобално истраживање за 5. мај 2014


WХО жели да Вас позове да учествујете у два глобална истраживања која су дио активности WХО кампање
„СПАСИТЕ ЖИВОТЕ: Оперите Ваше руке" 5. маја 2014, која ће помоћи у пружању информација и сазнања о АМР и употреби антибиотика у свијету:


WХО глобално лабораторијско истраживање МУЛТИРЕЗИСТЕНТНИХ ОРГАНИЗАМА (МДРОс) у здравственој заштити - фокусирано на преваленцију пет одабраних кључних МДРОс изолованих из култура узорака крви и урина (МСУ & ЦСУ), рутински достављаних од лабораторија које учествују, за хоспитализиране пацијенте у једној недељи (7 дана) по избору, између 1 и 28 марта 2014.


WХО глобално истраживање преваленције употребе хируршке антибиотске профилаксе - у циљу добијања употребе антибиотске профилаксе која се користи, на основу хируршке евиденције пацијената у широком распону, за акутне здравствене установе, које могу учествовати уз могућност одабирања било ког броја одјељења опште хирургије, и / или ортопедских и/или гинекологије и породилишта и/или урологије. Прикупљање података треба обавити један дан између 10 и 28 марта 2014 код свих пацијената који су прошли операцију у претходна три дана, осим дана анкете.


Ако пратите овај линк
(хттп://www.wхо.инт/гпсц/5маy/глобал-сурвеyс/ен/), наћи ћете више информација, односно протоколе, облике прикупљања података и преглед одобрења Етичког комитета WХО. WХО је успоставила систем он-лине достављања података који је врло једноставан и неће одузимати пуно времена. Препоручљиво је да се прикупљање података изврши у папирном облику, прије уласка у он-лине истраживање.


1. За учешће у WХО глобалном лабораторијском истраживању МУЛТИРЕЗИСТЕНТНИХ ОРГАНИЗАМА (МДРОс) у здравству, молимо користите линк и детаље за пријаву у наставку:

хттпс://еxтранет.wхо.инт/датацол/сурвеy.асп?сурвеy_ид=2806
Усер наме: слцyх.ен

Пассwорд: слцyх

2 . За WХО глобално истраживање преваленције употребе хируршке антибиотске профилаксе, молимо Вас да користите линк и токен број у наставку:

хттпс://еxтранет.wхо.инт/сурвеyс/индеx.пхп?сид=926316&ланг=ен
Токен: уакнуy97рбмјт5р

Ми се унапријед радујемо добијању резултата за оба истраживања из ваше установе здравствене заштите !

Али, ако је то неизводљиво, молимо вас да одаберете као приоритет једно од та два истраживања.

Ова онлине платформа коју је поставила WХО омогућава заштићени приступ. WХО ће бити једини прималац података и обавезује се на чување појединачних имена, адреса и резултата који су строго повјерљиви. Достављање података на мрежи ће бити могуће до 31 марта 2014, путем електронског система приступа преко линкова који су горе наведени. Молим вас да схватите да подаци достављени након 31. Март 2014 не могу бити укључени у збирни извјештај који WХО планира да учинити доступним 5. маја 2014 године.

Можда сте већ прикупљали сличне податке. Међутим, важно је прикупити ове информације на глобалном нивоу, како би се представила информација ко ће се бавити глобалним теретом АМР.

Поред тога било би корисно да промовишете/размјените искуства о истраживањима са колегама из других установа ! Ако би други жељели да учествују, они треба да приступе кампањи “СПАСИТЕ ЖИВОТЕ: Оперите Ваше руке"

(хттп://www.wхо.инт/гпсц/5маy/регистер/ен/) или могу послати захтјев за учешће савеливес@wхо.инт. Они ће тада добили лични е-маил позив.

Уколико имате било каквих питања, молимо не устручавајте се контактирајте нас на е-маил адреси савеливес@wхо.инт.

Хвала вам за учешће у овим истраживањима. Желимо вам све најбоље у вашим напорима да подржите WХО рад на рјешавању АМР, промоцији хигијене руку и унапређење безбједности пацијента, поготово што идемо ка 5. мају 2014.године.

Цлеан Царе је Царе Теам Сафер

WХО Безбједност пацијената

савеливес@wхо.инт
хттп://www.wхо.инт/гпсц/ен/